[educatie/dezvoltare] Educatia financiara, un „must have” al „sezonului” consumatorist

Standard

Cu totii simtim ca diversitatea produselor ne ademeneste la un stil de consum haotic, dandu-ne impresia ca avem nevoie de acele produse, ca avem nevoie sa le inlocuim mereu cu altele mai bune. Sa cheltuim este usor, toate produsele in jurul nostru ne imbie sa le cumparam, insa este bine sa avem si un plan de bataie in ce priveste banii, resursa care a devenit poate mai importanta decat ar trebui.

De ceva timp tot citesc pe diferite bloguri si site-uri despre educatia financiara, un domeniu destul de necunoscut pentru mine. Sunt idei interesante care merita impartasite!

1) Creaza-ti un buget si tine-te de el, fara risipa, ceea ce iti va disciplina modul de cheltuire a banilor. In felul acesta, va trebui sa te incadrezi intr-o anumita suma, ceea ce probabil va reduce numarul de cheltuieli care nu sunt absolut necesare si va va ajuta sa iti prioritizezi mai bine cheltuilile.

Eu, de exemplu, rezistand primului impuls, reusesc sa fac economii: cand vad ceva ma intreb:  „Am nevoie de acest lucru? Imi provoaca cu adevarat o bucuri cumpararea lui? Este o prioritate? Dispun de resursele financiare pentru a mi-l putea achizitiona? Daca da, pot gasi o alternativa mai putin costisitoare a sa? Pot reduce consumul? Chiar trebuie sa imi inlocuiesc (de ex:telefonul) cu unul nou? „

2) Creaza-ti un fond de urgenta, format dintr-o suma de bani care ti-ar fi necesara pentru a te descurca intre 3 si 6 luni. In contextul actual in care schimbarea locului de munca este o situatie des intalnita, este posibil sa se intample sa ramai fara job sau sa doresti sa cauti altceva; prin acest fond de urgenta iti asiguri linistea personala si sigurata financiara.

3) Pune intr-un fond de economii circa 10% din veniturile tale lunare, spun expertii. Apoi inchipuiti ca acea suma nu exista si descurca-tecu banii ramasi. Banii stransi ii poti folosi in scopuri precum un obiect, un curs, un vis, un proiect. Pe mine ma ajuta sa imi definesc obiective importante pentru care sa ma simt motivata sa strang acei bani –  de exemplu mutarea de acasa.

4) Urmareste-ti cheltuilile, aflati pe ce se duc banii tai si cat anume se duce pe un domeniu sau altul, astfel vei avea un mai bun control asupra cheltuililor si eventual vei putea face o replanificare a modului de gestionare a banilor.

5) Incearca sa nu iti creezi datorii sau daca le ai, fa sacrificii pana ce scapi de acestea, datoriile pot fi un mare motiv de stress. Nu te imprumuta decat daca ai mare nevoie si incearca sa rezisti tentatiei unui over-draft la salariu.

6) Cauta si exploateaza surse suplimentare de venit, din diferite hobby-uri pe care le practici in timpul liber. Desigur, jobul asigura un venit sigur si fix, insa nu strica sa iti asiguri si cateva surse de venit suplimentare. Scrie la o revista, fa meditatii cu copii, vinde produse facute de tine etc…

Sfaturi inspirate din articolul „7 Steps to Increasing Your Financial Peace” de pe un site plin de articole cu sfaturi utile „Dumb Little Man”

In concluzie, cand vine vorba de bani, incearca sa ii produci- prin dezvoltarea spritului intreprinzator, sa ii pastrezi –  prin economii si sa ii investesti – in tine, intr-o afacere, in orice iti aduce beneficii ulterioare!

Te invit sa imi spui care sunt metodele voastre de educatie financiara, ce ai incercat si ti-a reusit, ce recomandari ai din punctul asta de vedere, printr-un comment lasat acestui post!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s